Soppinfeksjon i neglene

Hva er soppinfeksjoner i neglene?

Soppinfeksjoner i tånegler og fingernegler (også kjent som onykomykose eller tinea i neglene) kan forårsake at neglene utvikler flekker med hvit, svart eller gul misfarging. Ca. 10% av den generelle befolkningen lider av soppinfeksjoner i neglene, men dette øker med alderen til 50% hos de over 70 år.

Hva forårsaker neglesopp?

Neglesopp forårsakes vanligvis av dermatofytter (en type sopp). Selv om det ikke er like vanlig, kan soppinfeksjoner i neglene også forårsakes av andre typer sopp (for eksempel gjær). Når en soppinfeksjon i neglene er forårsaket av dermatofytter, kalles tilstanden spesifikt for tinea unguium.

Hva er tegnene på neglesopp?

Soppinfeksjoner i neglene på tær og fingre kan vise seg på forskjellige måter, avhengig av spredning og årsak til infeksjonen.

Milde soppinfeksjoner i neglene fører til misfarging av neglen. Typiske kjennetegn på soppinfeksjoner er at neglen blir smuldrende og danner karakteristiske gule pigger. Tånegler er omtrent syv ganger mer utsatt enn fingernegler på grunn av langsommere neglevekst, mindre blodtilførsel og den tiden de tilbringer i mørke og fuktige omgivelser. Soppinfeksjoner kan påvirke bare en enkelt negl eller, i ekstreme tilfeller, alle negler.

Det er et bredt spekter av symptomer forbundet med soppinfeksjoner i neglene. Her er noen få:

 • Neglene begynner å løsne fra neglefestet.
 • Neglene blir tykkere eller smuldrende
 • Avflassing eller fordypninger på overflaten av neglen

Hvordan behandles soppinfeksjoner i neglene?

Det finnes en rekke orale (tatt via munnen) og topiske (påført direkte på neglen) behandlinger tilgjengelig. Behandlingene avhenger av alvorlighetsgraden av infeksjonen.

Topiske behandlinger kan brukes for milde infeksjoner og inkluderer daglig påføring av et spesielt middel som pensles på de berørte neglene. Behandlingen kan ha en varighet fra et par uker uker til måneder.

Scholl Fungal Nail Treatment er et todelt system utviklet for å hjelpe til med å behandle milde soppinfeksjoner i neglene og forebygge spredning av infeksjonen. Den leveres med engangsfil for forsiktig fjerning av de øverste lagene av den infiserte neglen, og en avansert neglevæske utviklet for å trenge gjennom neglen.

Hva er løsningen for å bli kvitt neglesopp?

 • Topikale behandlinger er et godt alternativ for milde soppinfeksjoner i neglene.
 • Hvis du opplever vedvarende symptomer eller bekymringer bør du kontakte legen din.

Forebygging av soppinfeksjon

 • Bruk pustende sko som passer godt til foten.
 • Del ikke håndklær med andre.
 • Bruk beskyttende fottøy i offentlige svømmebassenger og fellesdusjer.

Optimalisering av generell fothelse

En enkel vedlikeholdsrutine kan hjelpe deg med å holde huden på føttene myk og hydrert.

 • Daglig pleie: Vask, tørk og smør føttene med fuktighetskrem grundig hver dag.
 • Fottøy: Sørg for at skoene dine passer ordentlig (både i bredde og lengde) og som er egnet for de aktivitetene du skal utføre.
 • Utseende: Sjekk utseendet på føttene dine jevnlig for eventuelle endringer.
 • Bevegelse og fleksibilitet: Sjekk at du enkelt kan bevege føttene uten ubehag.
 • Henvisning: Snakk med en fysioterapeut eller fotterapeut hvis du har bekymringer.

Relaterte produkter

Skroll til toppen