Liktorn – årsaker, symptomer og behandling

Hva er en liktorn?

Hard hud på føttene oppstår når det ytre laget av huden blir tykk og herdet. Dette er kroppens måte å beskytte seg selv mot friksjon (gnidning) og trykk, for eksempel fra skoene dine. Med kontinuerlig friksjon og trykk kan områder med tykk og hard hud utvikle seg til en liktorn. En liktorn er en fortykning av huden som stikker som en torn inn i foten og skaper ubehag eller smerter. Liktornen er vanligvis liten og hvit, med tydlige kanter, og oppstår gjerne på eller mellom tærne.

Forekomsten av liktorner er størst hos eldre, men forekommer hos personer i alle aldre, gjerne hos de som tilbringer mye tid stående, er plattfot, har høy fotbue, bruker sko ,med dårlig passform eller har andre fotproblemer. Kvinner har en tendens til å oppleve liktorn på føttene oftere enn menn.

Hva forårsaker fot-liktorner?

Når føttene utsettes for vedvarende trykk og friksjon vil de produsere flere hudceller for å danne et tykt og herdet lag på overflaten. Denne hudfortykkelsen oppstår for å beskytte huden mot fortsatt slitasje.

Dessverre kan disse områdene med hard hud i sin tur øke presset og friksjonen fra sko ytterligere, noe som kan forverre den harde huden. Dette kan føre til dannelse av liktorner, som ofte er smertefulle fordi de stikker som ern torn innover i huden.

Hva er tegnene på liktorn?

Liktorn kan deles inn i to kategorier:

  1. Harde liktorner er den vanligste typen, og kjennetegnes av en tørr, hard masse med en karakteristisk, halvtransparent kjerne i midten. De dukker vanligvis opp på ytterkantene eller det ytterste leddet av tærne
  2. Myke liktorner er liktorner som har absorbert overdreven fuktighet fra svette, og har et mykere, mer most utseende. De dannes vanligvis mellom tærne, ofte mellom fjerde og femte tå, og kan være svært smertefulle.

Hvordan forebygge og fjerne liktorner

Den beste måten å behandle liktorner er å fjerne årsaken til friksjon og press – dette innebærer både å gjøre endringer i fottøyet ditt og fjerne hard hud på føttene.

Eksfoliering av huden
Fjerning av hard hud innebærer ofte å skrape bort selve liktornen. For å unngå at den kommer tilbake, kan det være nødvendig å jevnlig file føttene for å hindre oppbygging av ny hard hud. Scholl 2-i-1 Corn Express Pen gir en en unik og effektiv behandling av liktorn.

Håndtering av fottøy
Så lenge kilden til press eller friksjon vedvarer, vil liktornen fortsette å komme tilbake. For å håndtere harde liktorner, bør fottøyet ha lav hæl, myk øvre del og romslig tåområde. Ekstra bredde kan være nødvendig for å unngå liktorner på utsiden eller mellom tærne. Liktorner kan noen ganger være forårsaket av uregelmessigheter i selve skoen, som for eksempel en søm som gnisser mot huden, så sjekk skoene dine for å forsikre deg om at dette ikke er tilfelle.

Optimalisering av generell fothelse

En enkel vedlikeholdsrutine kan bidra til å opprettholde myke og hydrerte føtter.

  • Daglig pleie: Vask, tørk og smør føttene med fuktighetskrem grundig hver dag.
  • Fottøy: Sørg for at skoene passer godt (både i bredde og lengde) og at de er egnet for de aktivitetene du skal utføre.
  • Utseende: Sjekk regelmessig utseendet til føttene dine for eventuelle endringer.
  • Bevegelse og fleksibilitet: Sjekk at du enkelt kan bevege føttene dine uten ubehag.
  • Henvisning: Snakk med en fysioterapeut eller fotterapeut hvis du har bekymringer eller vedvarende plager.

Relaterte produkter

Skroll til toppen