Hva forårsaker hard hud på føttene?

Tykk, hard hud på deler av føttene har en beskyttende funksjon. Imidlertid kan denne tykke og harde huden forårsake ubehagelige symptomer når den blir for omfattende. Mange kan også anse det som mindre attraktivt. Heldigvis finnes det enkle måter å fjerne hard hud hjemme. Les videre for våre nyttige tips for å holde føttene glatte og næret.

Hva er hard hud på føttene?

Hard hud på føttene oppstår når et hudområde fortykkes på grunn av stadig press på området – dette er kroppens måte å beskytte seg mot friksjon (gnissing) og trykk, for eksempel fra skoene dine. Hard hud ser vanligvis ut som et område med tykk, forhornet hud på foten.

Hard hud er mest vanlig på de delene av føttene som blir mest utsatt for friksjon og trykk, blant annet fotballen, under stortåen, kanten av hælen og på tærne (spesielt lilletåen).

Dersom områdene med hard og tykk hud utsettes for vedvarende trykk eller friksjon kan det utvikles en liktorn eller træler på disse områdene. Træler er vanligvis større og oppstår på undersiden eller siden av foten. Liktornene er vanligvis mindre, har en hard kjerne, og oppstår gjerne på eller mellom tærne. Træler har ofte en gul eller brun farge med uklare kanter, mens en liktornene gjerne er hvite med tydeligere kanter.»

Hva forårsaker hard hud på føttene?

Når føttene utsettes for vedvarende trykk og friksjon vil de produsere flere hudceller for å danne et tykt og herdet lag på overflaten. Denne hudfortykkelsen oppstår for å beskytte huden mot ytterligere slitasje.

Dessverre kan disse områdene med hard hud i sin tur øke presset og friksjonen fra sko ytterligere, noe som kan forverre den harde huden.

Faktorer som kan bidra til økt trykk og friksjon på huden på føttene dine inkluderer:

 • Sko som passer dårlig, er trange, smale eller med høye hæler.
 • Aktiviteter som løping, gange eller ståing i lange perioder av gangen.
 • Fotlidelser, som for eksempel hammertå eller bøyde tær, og føtter som ruller innover eller utover mens man går.
 • Eldrende hud med dårligere demping, forårsaket av redusert elastisitet.

Hvordan håndtere hard hud på føttene.

Den beste måten å håndtere hard hud på er å fjerne årsaken til friksjon og press – dette innebærer både å gjøre endringer i fottøyet og fjerne den harde huden på føttene.

For å redusere friksjon og press fra fottøyet ditt, kan du prøve:

 • Å bruke innleggssåler, skoinnlegg eller ortoser for å omfordele trykket. Sjekk ut Scholls utvalg av innleggssåler og skoinnlegg for å øke komforten i skoene dine.

For å fjerne hard hud fra føttene raskt, kan du prøve:

 • Å file det berørte området med en pimpstein eller en fotfil. Bløtlegg føttene i varmt vann i 10 minutter for å gjøre filingen enklere. En elektrisk fotfil som Scholl Velvet Smooth™ Express Pedi kan bidra til å fjerne hard hud ekstra skånsomt.
 • Påføre en fuktighetskrem som inneholder ingredienser som blant annet karbamid, for å hjelpe til med å redusere oppbyggingen av tørr hud. Prøv Scholl’s Dry Skin PediMask™ designet for å gi en intens følelse av næring.

Hvordan forebygge hard hud på føttene.

For å forebygge dannelse av hard hud på føttene, kan du prøve følgende:

 • Bruk komfortable sko med riktig passform. Unngå sko som er høyhælte, trange eller smale.
 • Bruk innleggssåler, ortoser eller andre typer skoinnlegg for å lindre trykk og friksjon fra skoene dine.
 • Oppretthold god fothygiene – vask og tørk føttene grundig, og påfør fuktighetskrem hver dag.

Hvordan ta vare på føttene dine – noen enkle trinn

En enkel vedlikeholdsrutine kan bidra til å ta vare på huden på føttene dine, dette kan inkludere:

 • Daglig pleie: Vask og tørk føttene grundig og påfør fuktighetskrem hver dag.
 • Fottøy: Sørg for at skoene dine passer ordentlig (både i bredde og lengde) og er passende for de aktivitetene du skal utføre.
 • Utseende: Sjekk regelmessig utseendet på føttene dine for eventuelle endringer.
 • Bevegelse og fleksibilitet: Sjekk at du enkelt kan bevege føttene dine uten ubehag – noen enkle strekkøvelser kan hjelpe.
 • Henvisning: Snakk med fastlegen din, apoteket eller fotterapeuten hvis du har bekymringer om fotens helse.

Relaterte produkter

Skroll til toppen