Vorter – behandling og årsak

 

Vorter, og spesielt fotvorter, kan være en kjedelig plage å få.

Vorter opptrer som små utvekster i huden på hender og føtter[1]. De kan ha forskjellig utseende, og kan dukke opp alene eller i klynger. Noen typer vorter er mer trolige å finne på spesielle områder av kroppen, som for eksempel verrucae pedis som gjerne opptrer på fotsålen. Vanlige vorter derimot (verrucae valgaris) kan du få på tærnes overside, på hender og fingre[2].

Kanskje du lurer på hvordan vorter oppstår? I denne artikkelen ser vi nærmere på årsaken, vi svarer på om vanlige vorter er smittsomme, hvordan de ser ut, behandlingsmetoder, hva du kan gjøre for å minimere risikoen for å få vorter, og hva du kan gjøre for å unngå å smitte andre hvis du har allikevel har fått de.

Hvordan oppstår vorter, og er vorter smittsomme?

Ja, vorter er smittsomt. Hvis du får en vorte, betyr det at du har vært i kontakt med et virus som forårsaker vorter – det kan ha skjedd for en god stund siden. Som oftest pådrar folk seg vorter gjennom direkte hudkontakt, som ved å håndhilse på noen som har viruset. Det kan også overføres via livløse objekter, som for eksempel ved å bruke samme håndkle, eller via noe så vanlig som et dørhåndtak[3].

Vorter er en infeksjon i topplaget av huden forårsaket av virus i HPV familien (human papillomavirus). Med over 100 varianter er det mer trolig at viruset forårsaker vorter om de kommer i kontakt med hud som er skadet eller har sår – for eksempel om du skar deg under barbering. Det er derfor menn kan få vorter i områder med skjegg, og kvinner noen ganger kan få de på leggene[4].

Hvordan ser vorter ut?

De vanlige vortene er runde eller ovale i fasongen, harde og opphevede, ofte med en ru, ujevn overflate. De kan variere i størrelse fra 1 mm til 1 cm i diameter. Vanligvis gjør de ikke vondt, men de kan noen ganger klø eller blø. Du kan oppleve å få én vanlig vorte, eller flere på en gang[5].

Hvordan kan man fjerne vorter?

Har du fått vorter, er det en mulighet å la de forsvinne av seg selv. Bakdelen er at de kan spre seg til andre steder på kroppen hvis du ikke behandler de, eller du kan føre smitten videre[6]. Årsaker til å bli kvitt vorter kan være om de gjør deg ubekvem (du syns det er flaut), eller du syns de er vonde (selv om det ikke er så vanlig)[7].

Scholl Freeze Vorte- og Fotvortefjerner stanser vortenes utvikling ved å fryse de, hvoretter det dannes en blemme. Den hurtige frysemetoden er basert på nitrogenmetoden. Vorten løsner og faller av 10–14 dager etter bruk av vortefjerneren, og normal, frisk hud vokser frem der vorten var.

Andre behandlingsmetoder kan være salisylsyre. Dette er den aktive ingrediensen i de fleste reseptfrie behandlingsmidler mot vorter som du kan få kjøpt på apoteket. Salisylsyre kan skade frisk hud, så det er viktig å beskytte huden rundt påføringsområdet med for eksempel vaselin eller liktornplaster før du påfører[8].

Å file ned vorten med en neglfil eller pimpstein (unngå å dele de med andre) før påføring kan være med på å fremskynde prosessen. Gjenta ca. en gang per uke så lenge du holder på med behandlingen. Hver gang du behandler vorten bør du også først bløtlegge området i rundt 5 minutter for å myke det opp. Følg deretter instruksjonene i pakken. Salisylsyre-behandling kan det hende du må påføre daglig i opptil 12 uker eller lenger[9].

Vorter kan også behandles kjemisk, noe du må snakke med legen din om. Slik behandling går ut på at kjemikalier som glutaraldehyd og sølvnitrat påføres vorten for å drepe de infiserte hudcellene. Slik behandling har noen potensielle bieffekter, deriblant misfarging av huden (ved glutaraldehyd) og brennmerker på huden rundt vorten (ved sølvnitrat)[10].

Kjerringråd mot vorter

Reparasjonstape (sølvteip/duct tape) er en annen mulighet. Denne metoden går ut på å sette en teipbit over vorten i omlag en uke. Faller teipen av, setter du på en ny bit. Etter en ukes tid tar du av teipen og bløtlegger vorten (området hvor den sitter). La den være utildekket over natten, og sett så på en ny teipbit neste morgen. Gjenta til vorten er borte. Smør deg med tålmodighet – det kan ta opptil et par måneder. Det er begrensede bevis for hvor effektiv denne metoden er, men faren for bieffekter er veldig liten, selv om huden rundt kan bli litt irritert[11].

Forebygge og unngå smitte

De fleste mennesker vil oppleve å få vorter på et eller annet tidspunkt i livet. Det er vanligst hos barn i 8–12 års alderen, og sjeldent hos de over 35 år. Det er forhåndsregler du kan ta for å minimere sjansen for å bli smittet, og for å unngå å spre vorter videre hvis du har fått de[12].

 

 

[1] https://helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/vorter

[2] http://podiatrymed.co.nz/1070-2/

[3] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/viruses-cause-skin-warts#1

[4] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/viruses-cause-skin-warts#1

[5] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Symptoms.aspx

[6] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/viruses-cause-skin-warts#3

[7] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Treatment.aspx

[8] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Treatment.aspx

[9] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Treatment.aspx

[10] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Treatment.aspx

[11] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Treatment.aspx

[12] http://www.nhs.uk/Conditions/Warts/Pages/Prevention.aspx