Hvordan fjerne vorter - en trinn-for-trinn-guide

 

Alle kan i prinsippet få vorter på føttene. Denne guiden gir deg derfor noen av de mest essensielle fakta og tips til hvordan du kan fjerne vortene for godt.

Hva forårsaker vorter?

Det er mye feilinformasjon om vorter, og dette fører ofte til at mange prøver å «fikse» problemet selv uten å kjenne til riktig fakta og de riktige behandlingene. Noen har til og med vorter uten å selv være klar over det! 

De fleste vorter vil riktignok forsvinne av seg selv med tiden. Likevel er det viktig å være klar over at vorter er forårsaket av virus og vil derfor mest sannsynlig spre seg - og du kan smitte andre med det. Det beste er derfor å handle raskt når du oppdager en vorte på føttene dine. 

Vortene oppstår nederst på foten og trykkes ned i huden din når du går. Konsentrerte grupper av vorter kalles mosaikkvorter (og misoppfattes noen ganger som hard hud). 

Vorter er som nevnt forårsaket av virus og er derfor smittsomme. Noen mennesker er imidlertid immune og vil ikke utvikle vorter selv om de eksponeres for viruset. Opp til 12 % av oss vil i løpet av livet få en vorte, og barn har større sannsynlighet for å få det - sannsynligvis fordi de bruker skifterom på skolen, offentlige svømmebasseng etc. Det er større sannsynlighet for en virusinfeksjon når føttene er våte.

Hva er symptomene?

Vorter er små, klumpete utvekster på foten og gir ofte smerte på spesifikke punkter av foten når man står eller går. Se etter ru overflater med fortykket hud og små svarte prikker (som er små, sprukne blodkar). 

Når du har vorter kan det føles som om du har en stein i skoen, og vortene kan være smertefulle når du tar på dem - særlig hvis de er lokalisert på et trykkpunkt som fotputen eller på hælen. Hvis området blir rødt, varmt, smertefullt eller ømt etter behandling må du forsikre deg om å søke medisinsk hjelp ettersom dette er tegn på at området er infisert.

Hvordan kan vorter unngås?

Hold føttene dine rene, tørre og bytt sokker hver dag. Ikke ta på noen andres vorter, og del heller ikke håndklær, sko eller sokker med noen som har vorter. For å unngå at vorten sprer seg til andre deler av kroppen må du ikke klø eller ta på vorten. 

Det er også lurt å unngå å gå barbent - særlig på offentlige fellesarealer! Når du er i svømmehallen eller i garderoben på gymmen bør du derfor bruke sandaler/flip-flops eller badesko.

Hvordan skal du behandle en vorte?

Hvis du først har fått en vorte, trenger du ikke å bekymre deg - det finnes mange ulike løsninger for vortefjerning. 

  1. Noen dekker vorten med teip, men denne metoden vil ikke alltid virke, og den er heller ikke anbefalt av leger.
  2. Det finnes mange behandlingsløsninger man kan bruke som inneholder salisylsyre i forskjellige styrker (10-60 %) og i forskjellige former (kremer, gel, plaster). Alle disse er tilgjengelige på apoteket.
  3. For en mindre drastisk, men effektiv tilnærming, prøv Scholl Freeze Vorte-og fotvortefjerner. Denne behandlingen er basert på samme metoden som brukes av leger, og virker ved at man raskt fryser vorten og at det dannes en blemme over vorten. Vorten faller av naturlig innen 10-14 dager og kroppen har da erstattet vorten med normalt vev.


Hvordan behandle vorter med Scholl Freeze Vorte-og fotvortefjerner:

  • Sett fast en applikator på den hvite plast-hetten ved å forsiktig dytte den inn i den større åpningen ved enden.
  • Plasser boksen stående på et tildekket bord eller en annen stabil overflate. Ikke hold boksen tett opp til ansiktet ditt, andre deler av kroppen eller klærne dine. Plasser plast-hetten som vist, slik at applikatoren sitter i plasthylsteret på siden av boksen.
  • Hold boksen loddrett og trykk plast-hetten hardt ned i 5 sekunder. Ikke hold i plasthylsteret.
  • Fjern plast-hetten fra boksen, med applikatoren fortsatt festet til. Ikke la noe væske komme i kontakt med huden din og ikke hold boksen nærme øynene dine. Du må så vente i 15 sekunder. Hold applikatoren pekende nedover, før du påfører det til vorten. Dette gjør at væsken kan samle seg på bunnen av applikatoren, og nå frysepunktet som kreves for effektiv behandling.
  • Vorten som skal behandles må vendes opp. Hold applikatoren slik at den peker rett ned, og plasser tuppen av applikatoren forsiktig ned på midten av vorten i minimum 30 sekunder og maksimum 40 sekunder. Ikke trykk. Kast applikatoren etter en gangs bruk.

Sørg for å fjerne all død hud ettersom det kan være en kilde til infeksjon!