Hvordan behandle vorter på riktig måte

 

Hvis du har en vorte er du ikke alene om det ettersom de fleste av oss vil få det i løpet av livet. Vorter kan oppstå på fotsålen, og er forårsaket av virus som har kommet inn under huden gjennom små kutt eller sår. Vorter kan spres veldig lett. 

Vortene man får på føttene ser ofte litt annerledes ut enn vorter man får andre steder på kroppen. Dette er fordi vortene på foten stadig presses inn i huden som følge av trykket føttene utsettes for når du står og går. Dette kan også gjøre at vortene blir smertefulle. Vorter i seg selv er harmløse, men det kan ta lang tid å bli kvitt hvis de ikke behandles. Men heldigvis: med noen få enkle steg er vortefjerning lett som bare det.

 

Hvordan gjenkjenner man en vorte?

Hvis du mistenker at du har fått en vorte, kan du se etter disse tegnene:

  • Små, klumpete utvekster på fotsålene dine. Disse klumpene har ofte én eller flere sorte prikker på innsiden.
  • Klumper på undersiden av foten, nederst på tærne eller på hælene – dette er steder som utsettes for mest trykk når du står og går.
  • Smerter i fotsålene når du står eller går, eller når du tar på dette området.


Behandling av fotvorter
Selv om noen vorter etter hvert forsvinner av seg selv, kan de være smertefulle, ubehagelige - og ikke minst smittsomme. Derfor er det best å behandle dem så fort som mulig. Scholl Freeze Vorte-og fotvortefjerner virker ved å raskt fryse det rammede området slik at en blemme danner seg over vorten. Innen 10-14 dager vil vorten falle av helt naturlig, og dermed vil ny, frisk hud erstatte vorten.

Hvordan kan jeg forebygge vorter eller hindre dem fra å spre seg?

Vorter er forårsaket av et smittsomt virus, men det finnes måter du kan beskytte deg selv fra vorter og forebygge at det sprer seg til andre. De mest vanlige smitteflatene for virusinfeksjoner er våte gulv hvor folk går barbent - som i svømmehallen, dusjer og baderom.

  • Unngå direkte kontakt med dine egne og andres vorter.
  • Unngå å klø eller ta på vorten ettersom dette kan føre til at viruset spres.
  • Dekk til vorten for å hindre å spre de virusinfiserte hudcellene til overflater som kan overføre viruset til andre.
  • Forsikre deg om at kutt, skrubbsår eller ødelagt hud er dekket til for å hindre at viruset sprer seg videre.
  • Kast neglefiler som har vært i kontakt med vorter.
  • Det anbefales å bruke en utskiftbar innersåle i skotøyet ditt helt til vorten er fullstendig borte.
  • Vask føttene dine grundig hvis du har vært i et område hvor virus kan spres, og hold føttene dine rene og tørre.

Hvis du bader i offentlig svømmebasseng eller bruker offentlig dusj, husk vanntette sko eller sandaler/flip-flops for å beskytte føttene dine. Hvis du har vorter er det lurt å bruke gummisokker for å hindre viruset i å spre seg til andre. 

Hvis noen av de du bor sammen har vorter gjelder de samme forhåndsreglene på badet hjemme. Det er ikke anbefalt å dele håndkleder, sokker eller sko med en som har vorter.