Fotvorter – behandling og årsak

 

Fotvorter (verrucae pedis)[1] er, som navnet tilsier, en spesifikk type vorter som man får på føttene. Akkurat som med vanlige vorter er fotvorter harmløse og kan ofte forsvinne av seg selv – men de kan forårsake ubehag og smerter (fordi belastningen når vi går presser fotvorten innover i huden) eller være en kilde til forlegenhet. I slike tilfeller ønsker du kanskje å fjerne fotvorten.

I denne artikkelen ser vi nærmere på årsaken til fotvorter, hvordan de ser ut, hvordan du kan bli kvitt fotvorter og hvordan du kan minimere risikoen for å bli smittet med vorter.

 

Hvorfor får man fotvorter?

Som med alle typer vorter skyldes fotvorter virus fra HPV (human papillomavirus) familien. Viruset kommer inn i huden gjennom små kutt eller sår. Det kan ta flere måneder fra du blir utsatt for viruset til du får fotvorte. Fotvorter er smittsomme, og trives i fuktige omgivelser. De sprer seg ofte i offentlige bad, garderober etc. De kan spre seg i dusjen hjemme hos deg også. Det er også verdt å merke seg at fotvorter lett kan smitte mellom mennesker som driver med aktiviteter der man ofte er barfot, som for eksempel yoga.

Hvordan ser fotvorter ut?

Fotvorter er små, klumpete utvekster på fotsålene. De er hvite, ofte med en svart prick (blodåre) på overflaten. Fotvorter er som oftest flate, ikke opphevede som vanlige vorter kan være.

Hvordan fjerne fotvorter?

Som for vanlige vorter, er Scholl Freeze Vorte- og Fotvortefjerner en god metode for å bli kvitt fotvorter enkelt. Med denne metoden fryses fotvorten og faller normalt av i løpet av 10–14 dager. Normal, frisk hud vokser da frem der fotvorten befant seg.

Andre behandlinger mot fotvorter kan være å fjerne de med salisylsyre, kjemisk behandling (hos lege), og kjerringråd som duct tape. Disse metodene har vi forklart nærmere i artikkelen om vanlige vorter. Fjerning med laser er ikke vanlig, men har også vist seg å være effektivt.

Unngå å bli smittet med fotvorter

Du kan ikke sikre deg 100 % mot å få fotvorter, men det er steg du kan ta for å redusere sjansen for å få HPV viruset som forårsaker utbruddene.

Som med vanlige vorter, anbefales det å ikke dele håndklær, sko eller sokker med noen som har fotvorter. Det anbefales også å holde føttene tørre, og skifte sokker daglig. Fuktige omgivelser gir viruset bedre vilkår til å formere seg. Har du fått fotvorter er det viktig å ikke pirke på de, da det kan gjøre at de sprer seg til andre steder på kroppen. Du bør heller ikke ta på andres fotvorter, siden viruset da kan overføres. Har du fotvorter bør du bruke badesko/sandaler dersom du besøker offentlig bad, felles garderober eller lignende, for å ikke spre smitten videre.

Hvis du har vært et sted der du tror du kan ha blitt eksponert for HPV viruset, kan du vaske føttene grundig med desinfiserende såpe.

 

[1] Les mer om vorter og fotvorter hos Norsk Helseinformatikk 

Fotvorter kan være plagsomme

Fotvorter kan være plagsomme