Det du trenger å vite om vorter

 

Vorter er små og ofte harde kuler som utvikler seg på den tykkere huden på foten, og av og til på hendene. De kan variere i utseende, og kan oppstå enkeltvis eller i grupper.

Hvordan håndtere vorter

Vorter er forårsaket av en infeksjon med HPV-virus (humant papillomavirus), som gjør at en stor mengde keratin (det harde proteinet som er byggesteinen i hår og negler) utvikler seg i de øverste lagene av hudene, og danner harde og ru vorter. 

De fleste mennesker vil utvikle vorter på et eller annet tidspunkt i livet, men det er mest vanlig blant barn og tenåringer. 

Vorter kan være veldige smittsomme, ettersom de kan overføres gjennom hud-til-hud-kontakt, men også via infiserte, smittede områder og overflater som i dusj og svømmebasseng. En vorte vil imidlertid ikke komme til syne umiddelbart hvis du er smittet. Det kan faktisk ta opptil uker – ja, til og med måneder – før de kommer til syne. 

Noen mennesker får aldri vorter – selv om de kommer i kontakt med et vortevirus. Dette skyldes at immunsystemene våre reagerer forskjellig. 

De fleste vortene på kroppen helbreder seg selv, men vortene på føtter og hender krever en eller annen form for behandling. Det finnes en rekke måter å fjerne disse vortene på, men de mest vanlige metodene er:

  1. Salisylsyre
  2. Kjemisk behandling
  3. Kryoterapi
Alle disse fungerer på ulike måter, men man oppnår det samme resultatet: at viruset svekkes, og den harde huden myknes. Behandlingstiden kan variere fra person til person. For noen vil det ta opptil to år før vortene er fullstendig fjernet. 

Scholl sørger for at du blir kvitt vortene med Freeze Vorte-og fotvortefjerner. Dette produktet er basert på flytende nitrogen-frysemetoden som leger bruker, men du kan trygt gjøre det på egenhånd hjemme. Påføringen gjør ikke vondt. Produktet virker ved å fryse vorten, og det dannes en blemme over området der vorten sitter. Blemmen vil falle av naturlig innen to uker når vorten har blitt erstattet med friskt vev. 

Du skal ikke behøve å måtte oppsøke en lege selv om du har fått en vorte. Men hvis du likevel skulle bekymre deg for at noe er galt bør du søke medisinsk hjelp. Du bør særlig være på vakt hvis vorten:
  1. forandrer utseende
  2. blør
  3. er veldig smertefull
  4. sprer seg
Du kan enkelt, trygt og greit behandle vorten med Scholl Freeze Vorte-og fotvortefjerner i ditt eget hjem.