Hvordan hælproblemer kan påvirke ryggen

 

Hælsmerter har ikke bare påvirkning på føttene dine, men også hvordan du går - noe som kan føre til andre negative konsekvenser, som for eksempel ryggsmerter. I denne guiden kan du lære mer om de ulike typene hælproblemer, samt tips til hvordan de skal håndteres.

 

De mest vanlige årsakene til hælsmerter er:

Plantar fasciitis: Plantar fascia er et sterkt leddbånd som går fra hælbenet til tuppen av foten, og som fungerer som en slags støtdemper. Dette leddbåndet kan bli betent når det strekkes, og dette kan gi smerter - ofte etter en periode med hvile.

Bursitt: Bursitt gir brennende smerte dypt inn på baksiden av hælen. Denne tilstanden kan komme av at man lander feil på hælen eller fra press fra sko. Smerten blir som oftest verre utover dagen.

Hælspore: Dette er overflødig ben som kan danne seg på hælbenet, og er assosiert med plantar fasciitis. Mange av de som har plantar fasciitis, har også hælspore, men det går også an å ha hælspore uten å ha plantar fasciitis.

Tarsal Tunnel syndrom: Denne lange nerven bakerst på foten kan komme i klem eller bli komprimert, ofte på grunn av en cyste. Smerten kan kjennes langs hele nerven, inkludert på hælen.

Kronisk betennelse i hælputen: Dette kan forårsakes av at hælputen blir for tynn, eller ved for mye vekt på hælen når man går.

Aktiv livsstil: De som tilbringer mye av tiden sin på føttene kan oppleve trøtte, slitne og verkende føtter - noe som kan føre til hælproblemer. Hvis du tilbringer mye av dagen på føttene, kan du prøve å ta regelmessige pauser hvor du lar føttene dine få hvile i 10-15 minutter. Scholl GelActiv-innersåler hjelper med å redusere presset på føttene, og gir mer støtte og ekstra demping.

 

Hvorfor påvirker det ryggen?

Ubehag i ryggen kan ofte føre til at vi endrer måten vi går på for å få bort smerten. Endringer i vår vanlige gange vil fort ha konsekvenser: brusk i leddene kan slites ned, leddbånd og sener kan strekkes ytterligere enn du er vant til. Hvis man ikke gjør noe med dette, kan det føre til betennelse.

 

Hvordan behandler jeg hælsmerter?

Is: Bruke en ispose på hælen i 20 minutter før og etter trening, eller ved lange perioder med aktivitet.

Strekking og tøying: Strekk leggmusklene ved å stå med ansiktet vendt inn mot en vegg, og ta et skritt tilbake med den ene foten og hold hælen nede. Len deg forover mot veggen til en komfortabel dragning kjennes på baksiden av leggen. Hold i 30 sekunder, og gjenta.

Varier treningen: Løpere og joggere er særlig utsatt for hælsmerter. Prøv svømming, sykling eller mer skånsomme former for trening i en periode, og bruk alltid hældempere i treningsskoene dine. Hvis smerten kommer tilbake så fort du løper eller jogger igjen, må du kanskje vurdere å trene mer forsiktig på en permanent basis, eller kontakte en spesialist hvis smerten vedvarer.