Den beste måten å velge sko på

 


Det er ingenting som er verre enn når du innser at de perfekte skoene du prøvde i butikken, er for vonde til å gå med. Her er en praktisk veiledning som skal hjelpe deg med å velge skoene som passer best for deg. Så ikke glem den neste gang du skal handle sko! 


Sokker
Når du skal kjøpe sko, er det viktig at du prøver dem 
sammen med den typen sokker du tror du kommer til å 
bruke dem med. Du kan enten gå med til butikken, eller du kan 
ta med et par i vesken. 

 

Lengde
Skoen skal være cirka én centimeter lenger enn foten, slik at tærne har plass til å bevege seg, og for å unngå gnagsår mål lengden på foten fra hælen til tuppen av den lengste tåen. Merk at det ikke nødvendigvis er stortåen! 

 

Skobredde
Skoen bør sitte tett på foten der den er på sitt bredeste, for å hindre gnagsår på grunn av at skoen gnager mot foten. Pass på at skoen ikke trykker mot foten noe sted. Hvis du ikke kan vri på tærne, er skoene for trange.


Dybde
Overlæret bør ikke presse mot overfoten, spesielt tuppen. Trykk av denne typen kan gi hudirritasjon, negleproblemer og tåkramper. Dybden på skoen er riktig hvis du kan bøye foten. 

Hælene
Skoen skal sitte godt rundt hælen, spesielt i sportssko. Hvis hælen er ustabil, kan foten gli rundt, slik at gangen blir ubalansert, noe som kan føre til vristsmerter og hudirritasjon. 

Innersåle
Det er viktig å velge en innersåle eller en sko med en anatomisk utformet innersåle som støtter foten på riktig måte. Sko med avtakbare innersåler er svært praktiske. Du kan ta ut innersålen og sette inn ortopediske skoinnlegg, eller så kan du ta ut sålen for å gjøre skoen større senere på dagen. 

Fôr
Fôret i skoen bør være glatt og fri for skrukker eller utstikkende sømmer. På den måten unngår du irritasjon og skade på huden. Overlær
Uansett hvilket material overlæret består av, må du passe på at det er fleksibelt og ikke begrenser fotbevegelsen. Det er også viktig at materialet puster, slik at føttene ikke blir for varme og avgir vond lukt. 


Såle
Sålematerialet bør være lett, holdbart og ha godt grep. Prøv å velge sko som gir beskyttelse mot stein og andre gjenstander på bakken som kan skade foten også. 

Festing
Velg helst sko med snøring, borrelås eller spenner, slik at du kan justere passformen.

Størrelse
Føttene våre er fullt utviklede når vi er 18 år, men størrelsen og formen kan likevel endre seg med alderen eller ved graviditet. Formen på skoen og passformen kan også ha betydning. Så det er best å velge en sko med behagelig passform, slik at føttene har det godt. 

Prøving og feiling
Prøv alltid begge skoene. Hos de fleste mennesker har høyre og venstre fot ofte forskjellig størrelse, så du bør velge størrelsen til den største foten. Foten utvider seg når du legger kroppsvekt på den, så pass på at du står oppreist. Det er best å kjøpe sko om ettermiddagen eller kvelden, når føttene er litt lengre på grunn av dagens belastning.

Et lite triks
Til slutt bør du gå rundt i butikken med skoene på. Til og med det mykeste materialet vil kanskje ikke gi deg den rette komforten når du beveger deg. Du bør ha på skoene i minst 10–15 minutter, så behold skoen du er mest interessert i på den ene foten, og pass på å prøve andre sko på den andre foten samtidig som du går rundt i butikken så mye som mulig.