Avlastning for slitne bein


Hvis du har slitne og tunge bein mot slutten av dagen, kan det skyldes at du har sittet i ro ved et skrivebord, eller at du har stått i ro lenge. Finn ut hvordan du kan unngå slitne bein. 

 

Hvorfor får man tunge og slitne bein?

Følelsen av tunge eller verkende bein er først og fremst 
et symptom på sirkulasjonsproblemer. Mangel på 
bevegelse og vektøkning kan redusere blodtilførselen til 
armer og bein. Derfor kan langvarig stillesitting uten 
muskelaktivitet som hjelper til å pumpe rundt blodet, føre til redusert sirkulasjon i beina. Det er særlig føttene og anklene som rammes. 

 

Hva skjer i blodårene?

Blodårenes oppgave er å transportere blod tilbake til hjertet. Det er grunnen til at de har klaffer som gjør at blodet kan flyte oppover, men hindrer at det flyter nedover. Hvis klaffene ikke fungerer som de skal, kan beina bli hovne og tunge. 

 

Hva hjelper hvis jeg har slitne bein?

Unngå ting som forstyrrer blodstrømmen, for eksempel sitte i ro i lang tid, tettsittende klær, et bad i svært varmt vann eller varmvoksing. I stedet bør du gå, svømme eller sykle for å forbedre blodsirkulasjonen. Om natten er det best å sove med beina litt hevet og strekke dem ut så ofte som mulig.

 

Først og fremst komfort

Sko med spesialinnlegg eller ortoser reduserer belastningen på de mest følsomme områdene av foten og gir bedre vektfordeling over hele sålen.