Myter om forebygging av illeluktende og svette føtter

 

Det finnes en rekke kjerringråd mot de aller fleste helserelaterte problemer, som at «Leppepomade gjør leppene dine enda tørrere!» eller «Hvis du napper ut grå hår, vil enda flere vokse ut». Men dette er nok bare myter og lite hjelpsomme råd. La oss nå ta en titt på noen av mytene omkring føtter og fotpleie. Vi skal undersøke nærmere hva som er fakta og hva som er fiksjon.

 

Myte 1: Svette gir illeluktende føtter

Mange tror at svette som har tørket inn eller overdreven svette er årsaken til illeluktende føtter. Dette er ikke fullstendig feil siden føttene er den delen av kroppen som faktisk har flest svettekjertler. Videre: All kroppslukt er forårsaket av bakterier, og når bakteriene blander seg med svette fungerer det som et slags mellomledd for overføring av lukten. Det er derfor lurt å bruke sokker av naturlige tekstiler slik at føttene dine får puste, og slik at svetten kan fordampe raskere og ta med seg de illeluktende bakteriene.

Myte 2: Manneføtter lukter verre enn dameføtter

Denne myten kommer mest sannsynlig av den stereotypiske forestillingen om den illeluktende mannegarderoben på gymmen. Men det finnes ikke noe grunnlag for å si at menns føtter skulle lukte noe verre enn kvinners. Kvinner har faktisk flere svettekjertler enn menn! Kanskje forklaringen noen ganger ligger i at menn er mer fysisk aktive enn kvinner?

Myte 3: Babypudder hindrer svette føtter.

Babypudder består vanligvis av talkumpudder tilsatt duft, og er et veldig fint pudder laget av magnesiumsilikat. Dette stoffet har den doble effekten av å suge opp og ta til seg fuktighet samtidig som den gjør at huden føles mykere. Babypudderet kan dermed hjelpe til med å absorbere svette, men kan ikke stoppe opphopningen av bakteriene som fører til kroppslukt.

Myte 4: Munnskyll eller andre hjemmeprodukter kan hjelpe mot vond lukt fra føttene.

Noen folk tror at kjemikaliene i enkelte husholdnings- eller baderomsprodukter som munnskyll eller eukalyptusolje kan «drepe» lukten fra føttene. Hva de ikke vet er at i motsetning til produkter som faktisk er spesielt laget for føttene, kan disse andre produktene faktisk ødelegge huden på føttene.