Hvordan unngå å få sprukne hæler

 

Det finnes mange ulike årsaker til at sprukne hæler oppstår – alt fra mangel på fuktighet til at du går mye med sandaler. Typiske symptomer er tørr hud som tykner og sprekker opp rundt hælene – og for mange er det både plagsomt og smertefullt. Men med god kunnskap om hva som er årsaker til tørr og sprukken hud kan du lettere forebygge og forhindre sprukne hæler.

 

Mange ulike årsaker

Ofte er det bare små endringer av vaner eller daglige rutiner som skal til for å unngå å få sprukne hæler. Nedenfor følger en liste over de mest vanlige årsakene til at sprukne hæler oppstår:

 • Mangel på fuktighet – Dette er den mest vanlige årsaken til sprukne hæler. Huden under føttene dine er ofte tørr og ru, og det er i tillegg et lavt nivå av svettekjertler rundt hælene dine. Kjertlene skal normalt produsere talg som skal hjelpe huden med å beholde fuktighet og forhindre den i å bli tørr. Men på grunn av det lave nivået av svettekjertler og talgproduksjon rundt hælene kan denne huden bli tørr og sprekke opp.
 • Lite næringsstoffer - Mangel på vitamin, mineraler og sink i kostholdet kan gjøre at tørr og sprukken hud lettere oppstår.
 • Trykk – Hælene dine utsettes for ekstra mye trykk hvis du står rett opp og ned store deler av dagen – enten på jobb og/eller hjemme.
 • Aldrende hud – Tykk, tørr og skjellete hud mister sin elastisitet med alderen, og sprukken hud kan derfor komme oftere i takt med at du blir eldre.
 • Sykdom – Diabetes, struma, fotsopp, psoriasis, eksem og ' enkelte andre hudsykdommer kan være årsaken til sprukne hæler.
 • Overvekt – Fedme og høy vekt kan øke trykket fettputen under hælen utsettes for. Dette kan gjøre at fettputen ekspanderer utover, og huden vil lettere kunne sprekke opp. Dette gjelder særlig hvis huden er veldig lite fleksibel.
 • Sandaler - Sandaler og enkelte andre typer sko kan gjøre at fett under hælene ekspanderer utover og øker sjansen for sprukne hæler. Det er derfor ekstra viktig å ta vare på føttene når man bruker slikt skotøy.
 • Hygiene – Uhygieniske omgivelser kan også være en årsak.
 • Vann – Vann kan fjerne de naturlige oljene fra huden og gjøre huden ru og/eller tørr. Hvis man står lange perioder i fuktige rom, som for eksempel baderom, kan det føre til tørre og sprukne hæler.
 • Trange sko – Bruk av altfor trange sko kan føre til sprukne hæler.
 • Gener – Noen har tørrere hud fra naturens side, og vil dermed også ha større sjanse for å få sprukne hæler.

 

Hvorfor får man sprukne hæler?

Sprukne hæler oppstår når huden rundt hælene sprekker opp. Kombinasjonen tørrhet, trykk/press og at huden ikke lenger er i stand til å holde fuktighetsnivået oppe gjør at huden blir skjørere og til slutt sprekker opp.

 

Hva kan jeg gjøre?

Du kan forbedre fothygienen din med fuktighetskremer og rensekremer. Denne typen kremer vil også hjelpe med å øke hudens fleksibilitet. Scholl krem for sprukne hæler inneholder Keratin og 25% Urea, og dette er ingredienser som brukes for å få i gang og øke hudens naturlige fornyingsprosess. Du vil få synlige resultater allerede etter tre dager. Prøv det, og se om dine sprukne hæler blir bedre. Et annet tips er å forandre kostholdet ditt og få i deg mer kalsium, jern og sink. I mange tilfeller vil dette gjøre at huden din blir mindre ru og tørr, men husk at det uansett er lurt å snakke med fastlegen din før du gjør noe store kostholdsendringer. Hvis symptomene dine vedvarer, selv etter behandling, snakk med fastlegen din eller en hudlege for å finne ut om det kan være en annen potensiell årsak, som for eksempel mer underliggende helseproblemer.