Hvordan håndtere sprukken hud

 

Sprukken hud er et problem mange folk sliter med, og det finnes en rekke grunner til at det oppstår. For å finne den beste metoden for å behandle din sprukne hud kan det ofte være lurt å starte med å identifisere årsaken til problemet.

 

Identifisere sprukken hud

Sprukken hud er hovedsakelig et symptom på tørr hud, og kan oppstå når huden har blitt så ru og flassete at man får små rifter i huden. Dette skyldes ofte mangel på tilstrekkelig fuktighet og elastisitet i huden. De små riftene vokser seg større når huden utsettes for overdrevent stress samt strekking og vridning som følge av press eller bevegelse. Sprekkene kan etter hvert utvide seg og gå enda dypere inn i hudlagene. Sprukken hud kan også oppstå som følge av kutt og skrubbsår i huden som ikke får tid til å lege.

 

Årsaker til sprukken hud

Det første skrittet mot å håndtere din sprukne hud er å eliminere kilden til problemet. Mens vi ikke alltid klarer å forhindre ting som kutt og skrubbsår, er det en rekke ting du kan gjøre for å forhindre tørr hud. 

Forandringer i årstider 

Sprukken hud og sprukne hæler er ofte forbundet med vintermånedene. Dette er fordi det kalde, tørre været trekker fuktigheten ut av huden din – både på kroppen og på føttene. 

Bad 

Lange, varme bad kan vaske bort de naturlige oljene i huden din. Disse oljene er essensielle for å holde på fuktigheten i huden og forhindre den fra å tørke ut og sprekke opp. Det er anbefalt å heller dusje enn å bade, og dusjen bør i tillegg begrenses til bare noen minutter. Du bør også unngå å skrubbe føttene dine tørre etterpå, ettersom dette også kan fjerne oljene i huden. Klapp heller føttene forsiktig for at de skal tørke. Påfør deretter en fuktighetskrem som for eksempel Scholl Fuktighetskrem for sprukne hæler. 

Sterke såper 

Akkurat som varmt vann kan såpe fjerne de essensielle oljene fra huden din. Det kan jo være fristende å vaske føttene våre kraftig og med sterke såper, særlig når man ønsker å bekjempe lukt fra fotsvette (men dette bør behandles med spesifikke produkter). Sprukken hud kan unngås ved at man behandler føttene med omsorg og pleie, og ved at man bruker produkter som hjelper til med å bevare hudens naturlige beskyttelse.

Å behandle din sprukne hud

Hvis du lider av sprukne hæler kan det være lurt å få fart på kroppens naturlig fornyings- og repareringsprosess ved å bruke en spesiell fuktighetskrem tilpasset for sprukne hæler. Påfør kremen to ganger om dagen på ren hud. Du vil kunne se forbedringer i løpet av bare tre dager. Det er viktig å starte behandling så fort som mulig, ettersom sprukken hud og sprukne hæler er problemer som kan forverres og bli mer smertefullt over tid. Men vær obs på at Scholl Fuktighetskrem ikke bør brukes hvis sprekkene i hælene blør eller er betente og infiserte. Da bør du heller forhøre deg med en profesjonell. For å forhindre sprukken hud på føttene dine anbefales det at du regelmessig bruker en fuktighetskrem og i tillegg fjerner hard hud. 

Det er ingen grunn til at du skal lide! Ta til deg tipsene våre om hvordan du kan forhindre og behandle sprukken hud og dermed holde føttene dine sunne.