Hva er hælsprekker, og hvordan blir du kvitt dem?

 

 

Huden din fungerer som et skjold. Den beskytter deg mot smuss og infeksjoner. Hvis huden er skadet, som for eksempel ved sprukket hud, vil den ikke kunne gi deg full beskyttelse. Sprukket hud er også smertefullt og skjemmende. Hard hud og hudsprekker oppstår oftest på hælene, tåballene eller stortærne. Noen ganger kan fotsålen bli dehydrert, noe som gjør at huden blir tørr og ru. Hard hud skyldes at huden fornyer seg raskere der huden er utsatt for ekstra slitasje. Dette resulterer i overflødig og hard hud som har lett for å sprekke. Sprukket hud bør behandles raskt, ellers kan sprekkene gå lengre og dypere inn i hudlagene. Dette vil forårsake smerter og en brennende følelse, særlig på hælen.

 

Symptomer

I den innledende fasen av tilstanden føles det et press på hælen når den utsettes for hvilken som helst form for belastning. Intens tørrhet, kløe og ømhet i huden er ofte de første signalene på problemet. Det berørte området kan få en gul eller brunaktig farge og har en tendens til å herdes. På et mer avansert stadium vil hælen bli så tørr at den får en hvit, gul eller rød farge og begynner å flasse. Sprekker vil oppstå og det vil gjøre vondt å gå. Dersom det ikke behandles, kan sprukne hæler begynne å blø og bli infisert med bakterier.

 

Årsaker

Dehydrert hud er en av de største årsakene til at huden sprekker. Når huden mister fuktigheten, produserer den en tykk og grov hud som en form for beskyttelse. Dermed hindres huden i å helbredes tilstrekkelig. I begynnelsen kan sprukken hud føles som en lett plage, men over tid vil det bli mer smertefullt å gå på hvis det ikke behandles. I mer alvorlige stadier kan sprukne hæler gi kløe, smerter og også blødning når utsatt for trykk eller intensiv belastning. Callus er et annet resultat av tørr hud. Dette er gulaktig tykk og tørr hud som dannes i skadede områder av huden for å beskytte den. Dersom det ikke behandles, har huden lett for å sprekke når den utsettes for trykk. Sko som er åpne bak er ofte en årsak til dette ettersom de ikke gir noen ekstra støtte. Det å gå barbeint eller bruk av ubehagelige sko vil forverre problemet. Dehydrering, bruk av sterke såper og kraftig skrubbing av huden vil også bidra til problemet. Andre årsaker kan være: fedme, diabetes, mangel på mineraler og vitaminer, tørr luft, eksponering for kaldt vær og problemer med pronasjon i steget. Kroniske hudsykdommer, som psoriasis, kan også føre til dehydrert hud.

 

Behandling

En effektiv måte å forhindre dannelse av sprekker i huden på er å bruke fuktighetskrem. Scholl Hurtig Behandling til hard hud gir fuktighet og gjør sprukne hæler myke på bare to uker. Påfør kremen to ganger om dagen på ren hud, og masser til den er helt absorbert. Når fuktigheten er gjenopprettet, bruk Revitalising Foot Balm for å beskytte huden mot ytterligere tørrhet. Et annet viktig verktøy i kampen mot tørr hud er en fotfil til å fjerne død hud. Det er viktig å ta vare på føttene regelmessig for å unngå sprukket hud. Gi føttene den samme omsorgen og oppmerksomheten som du gir resten av kroppen din. Gi deg selv tid til et raskt fotbad – varmt vann kan enkelt myke opp hard hud. Husk å bruke sko som beskytter og gir støtte til foten, og unngå sko som er for løse eller for stramme.