Tips for å unngå neglesopp

 

Neglesopp påvirker keratinet som neglen er bygget opp av. Neglesopp er forårsaket av oppbygning av sopp som naturlig finnes på foten din. Symptomer kan variere fra rent kosmetiske symptomer til smerter avhengig av stadiet på infeksjonen. Hvis neglesoppen oppdages sent kan det bli et vedvarende problem, og i noen tilfeller vil det ta ett år eller lenger før det forsvinner helt. Det er også en risiko for at neglen faller av. Det er altså lurt å unngå å få neglesopp i utgangspunktet, og noe av det mest effektive man kan gjøre er å innarbeide gode rutiner for hygiene. 

 

Hva er neglesopp?

Neglesopp er noe som kan oppstå på neglene på føttene, og kan føre til symptomer som fortykkede negler og misfarging (neglen kan bli hvit, svart eller gul). Denne misfargingen kan ofte være de tidligste synlige tegnene, og altfor ofte blir dette ignorert. En neglesoppinfeksjon er vanligvis smertefri i starten, og i de fleste tilfeller vil det ikke føre til noen videre komplikasjoner. Men hvis infeksjonen ikke blir behandlet kan det føre til smerte og ubehag, eller at neglen rett og slett faller av. Neglesopp kan påvirke deler av eller hele neglen - inkludert negleplaten, og ved negleroten. I tilfeller hvor smerter oppstår kan det etterhvert bli vanskelig å bruke sko eller å gå. På senere stadier kan neglen bli skjør og sprø, og det kan ende med at neglen faller av.

 

Vite årsaken

Hvis du vet hva som kan trigge neglesopp vil det hjelpe deg med å unngå å pådra deg det i fremtiden. Neglesopp kan oppstå hvis soppen som naturlig finnes rundt huden mellom tærne dine utvikler seg til neglesoppinfeksjon. Risikofaktorer for at dette skal skje inkluderer:

 • Fuktige omgivelser som svømmebasseng, og offentlige dusjer.
 • Ødelagt hud eller negler.
 • Dårlig helse, eller enkelte helsetilstander og sykdommer som diabetes.
 • Bruk av sko som gjør føttene dine varme og svette.
 • Bruk av de samme sokkene og skoene gjentatte dager uten pause.
 • Dårlig fothygiene, og at man ikke vasker føtter, innersåler eller sokker.

 

Når alt kommer til alt, er det å ta vare på føttene dine den beste måten å unngå neglesopp på, men det kan også være andre årsaker til at man får neglesopp, som for eksempel et kutt på foten.

 

Unngå neglesopp

Å unngå neglesopp kan være enkelt hvis man har disse generelle tipsene i bakhodet:

 • Se opp for de tidlige tegnene som små misfarginger på neglen da disse potensielt kan være begynnelsen på en infeksjon.
 • Hold føttene dine avkjølt og tørre, og bruk sko og sokker som gjør at føttene får puste.
 • Bruk rene bomullsokker hver dag.
 • Prøve å holde føttene dine tildekket når du er ute på farten. Når du er innendørs kan derimot sandaler og åpne sko være et godt valg ettersom de gjør at føttene holdes avkjølt.
 • Klipp neglene dine regelmessig, og sørg for å holde dem korte.
 • Ta på deg badesko eller –sandaler når du bruker offentlig dusj, for eksempel i garderoben på treningssenteret.
 • Bytt fottøy ofte, og ikke bruk det samme paret med sko i mer enn to dager på rad.

 

Hvis du får en infeksjon, eller har mistanker om det, så snakk med legen din for å finne ut hva du kan gjøre. En behandlingsmetode er Scholl Neglesoppbehandling. Det er vitenskapelig bevist at dette produktet er effektivt i behandling av neglesopp, og dreper 99.9% av all neglesoppen. Følg trinnene for behandling på pakken, og bli kvitt den plagsomme neglesoppen.