Neglesopp – Det du trenger å vite

 

Neglesopp er en vanlig tilstand som skyldes en bestemt sopptype under negleoverflaten. Den er først og fremst vanligst i tåneglene, men i noen tilfeller kan også fingerneglene angripes. Soppen som forårsaker neglesopp, dermatofytter, lever av kreatin som negler er bygget opp av. Derfor kan negler som er angrepet av neglesopp bli deformerte og ødelagte. Neglesopp medfører vanligvis ikke fysiske symptomer, men kan i noen tilfeller føre til smerter og ubehag hvis det ikke behandles.

Symptomer på neglesopp

Dette er noen åpenbare tegn på neglsopp:

 

  • Neglene mister sin naturlige glans og ser kjedelige ut.
  • Det er misfarging rundt kanten av neglen.
  • Hvite eller gulaktige flekker på midten av neglen.
  • En fortykkelse av neglen, eller den blir porøs.
  • Neglen sprekker og kan løsne fra underlaget.
  • Ubehag ved å ha på sko, eller når man går eller står stille over en lengre stund.

Det er viktig å behandle raskt dersom du merker noen av disse symptomene. En infeksjon blir vanskeligere å behandle over tid, og kan ta opptil flere år for alvorligere tilfeller.

 

Hvordan behandle neglesopp

Det kan være nødvendig med medisinsk behandling av infeksjonen (i samråd med lege), men i milde tilfeller kan den behandles med spesialprodukter som Scholl Neglesoppbehandling. Den inneholder hygieniske engangsfiler og en behandlingsvæske. Filene skal brukes til å fjerne det øverste laget av neglen for å komme til der soppen ligger. Behandlingsvæsken skal smøres på neglen for å hindre at soppen sprer seg. Fil deretter en gang i uken, og bruk løsningen en gang om dagen i de første fire ukene. Fortsett deretter å bruke væsken en gang i uken i opptil 9 måneder, eller til neglen er normal igjen. Filene kan bare brukes én gang og må kastes etter bruk for å unngå re-infeksjon.

 

Hvordan redusere risikoen for neglesopp

Det er noen ting du kan gjøre for å redusere risikoen for en soppinfeksjon. Unngå fuktige forhold som svette sko og sokker. Bruk badesandaler i områder hvor folk med en infeksjon kan ha vært - for eksempel i fellesdusjer, treningsstudioer og svømmebassenger. Vær oppmerksom på skader i neglen – det gjør det mulig for soppinfeksjonen å trenge inn og under overflaten og forverre problemet. Det anbefales også at du desinfiserer skoene dine regelmessig ved hjelp av sko-spray. Dersom du merker symptomer på fotsopp, er det viktig å behandle dette raskt på riktig måte ettersom denne soppen har lett for å spre seg til neglene og skape infeksjon.