Neglesopp – behandling og forebygging

 Lær mer om behandling av neglesopp, og hvordan man kan redusere risikoen for å få det igjen.


Neglesopp er en type infeksjon som kan påvirke selve neglen og/eller neglesengen under neglen. Soppen kommer inn til neglen via sprekker eller mellomrom mellom neglen og neglesengen. Neglesopp kan gjøre at neglen blir hvit, svart, gul eller grønn. En av de mest vanlige årsakene til negleinfeksjon er spredning av fotsopp til neglen. 

Symptomer på fotsopp

Eldre, diabetikere og personer med svakt immunforsvar, er mer utsatt for å få neglesopp enn andre. Det er derfor ekstra viktig at du holder et øye med føttene dine. En soppinfeksjon kan starte forsiktig, og det kan derfor være vanskelig å legge merke til det med én gang. Se etter fortykkelser av neglen og/eller misfarging, ettersom dette kan være de første og tidligste tegnene på infeksjon. Jo tidligere du starter behandlingen, jo raskere kan du kvitte deg med problemet.

Hvordan unngår jeg neglesopp?

Først og fremst, er det viktig å praktisere god fothygiene. Hvis du har fotsopp, må dette behandles. Symptomer på fotsopp kan inkludere kløe, brennende følelse mellom tærne, blemmer på foten eller sprukken hud. Ta på deg dusjsko når du bruker offentlig dusj. I tillegg bør du unngå:

  • varme, fuktige omgivelser
  • trangt fottøy
  • å ødelegge neglene dine. Trim og fil dem regelmessig!
  • å dele håndklær, sokker eller fottøy med andre
  • å klippe neglebåndet, ettersom dette kan øke sannsynligheten for infeksjon 

Hvis fortykkede tånegler fører til ubehag når du går, bør du oppsøke en fotterapeut. Behandlinger kan variere fra å påføre antisopp-lakk på neglene (kan ta opp til 12 måneder å kvitte deg fullstendig med problemet) til antisopp-tabletter. I mer sjeldne og ekstreme tilfeller fjerner man neglen kirurgisk.

Du vil trenge mer seriøs behandling hvis:

  • det er ubehagelig å gå
  • du er revmatiker, har diabetes eller sykdom i sirkulasjonssystemet
  • negleinfeksjonen er et resultat av soppinfeksjon på foten

Hvordan hindrer jeg at infeksjonen kommer tilbake? 

For å forebygge at infeksjonen kommer tilbake, er det en rekke ting du kan gjøre. Det er først og fremst viktig at du behandler andre soppinfeksjoner du måtte ha – som for eksempel fotsopp. Vær grundig med å desinfisere føttene. Du bør også kjøpe nye sko, og kaste gamle og infiserte sko. Gå aldri barbent på offentlige bad. Ikke klipp de friske neglene med den samme neglesaksen du har brukt på de infiserte neglene.

Den nye, friske neglen som vokser ut igjen, vil vokse sakte, og det kan ta alt fra seks måneder til ett år etter behandling før neglene ser normale ut igjen. Det er viktig å fullføre behandlingen, selv om du tror at infeksjonen er borte. I noen tilfeller vil neglen alltid se ødelagt ut.

Hvis du er bekymret for at neglesoppen ikke vil forsvinne, kan du alltids oppsøke fastlegen din eller en fotterapeut.