Neglesopp: årsak, råd og behandling

 

Neglesoppinfeksjon kommer av overproduksjon av sopp under, eller på, neglen[1]. Selv om det sjelden er alvorlig, kan det være ubehagelig og føre til at neglen blir misfarget, fortykket og misdannet[2]. I denne artikkelen ser vi i Scholl nærmere på de ulike typene av neglesopp og årsakene til de, hvordan du kan forebygge, og hva slags behandling som finnes hvis nødvendig.

For å starte med det medisinske navnet: onykomykose (tinea unguium)[3] er den vanligste typen. Det er først og fremst tåneglene som angripes, men fingernegler kan også bli rammet. Infeksjonen kan starte både under neglebåndet og spre seg utover, og fra siden eller ytterkanten og spre seg innover. Neglen blir gul/brun og misfarget, og kan bli tykk, splittes og løsne fra huden. Det kan gi stort ubehag, spesielt når man går med sko[4].

En annen type neglesopp som ikke er like vanlig kalles på engelsk «White Superficial Onychomycosis» (WSO). WSO starter som hvite flekker på negleplaten/overflaten av neglen. Etterhvert kan negleplaten bli dekket med et smuldrete, kalkaktig pulver. Denne soppen gjør ikke at neglen tykner og løsner[5].

Soppene er veldig smittsomme, og vokser og sprer seg i varme, fuktige forhold – for eksempel svømmehaller, dusjanlegg, treningsrom[6]. Hvis du har fotsopp kan det spre seg til tåneglene og forårsake neglesopp. Tånegler med skader er også mer mottakelige for å bli infisert[7].

Forebygging og råd

Selv om det er så å si umulig å eliminere risikoen fullstendig for å pådra seg neglesopp, er det grep du kan ta for å minske sjansen for å bli smittet. Dersom du har fotsopp bør den behandles så raskt som mulig for å unngå spredning til tåneglene[8]. Bruker du tette sko som du blir svett i dannes varme, fuktige forhold som soppen trives i. Bruk derfor heller sko med god passform og som lar føttene dine “puste”.

Unngå å dele håndklær og sokker med andre personer, og sørg for å vaske håndklærne dine regelmessig. Ikke gå barfot i offentlige svømmehaller, dusjanlegg og garderober, og bytt ut gammelt fottøy som kan ha blitt soppinfisert[9]. Å bruke en desinfiserende spray på skoene jevnlig kan også være lurt[10].

Behandling

Det finnes behandling mot neglesopp dersom du blir rammet. Reseptbelagte tabletter (som tas 1–2 ganger om dagen i flere måneder) kan gjøre at du blir kvitt neglesoppen. Det samme kan lakk som du påfører neglen. Et annet råd er Scholl Neglesopp Behandling. Behandlingen består av en lakk som er utviklet spesielt for å trenge dypt ned i neglen, og et sett med neglfiler. Lakken dreper 99,9 % av soppen, er lett å påføre og hjelper med å hindre videre smitte.

 

[1] http://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection#Overview1

[2] http://www.nhs.uk/Conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Introduction.aspx#symptoms

[3] https://nhi.no/sykdommer/hud/neglelidelser/neglesopp/

[4] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/types-of-fungal-nail-infection-topic-overview

[5] http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/types-of-fungal-nail-infection-topic-overview

[6] http://www.scholl.co.uk/home/health-for-feet/problems-and-solutions/fungal-nail-infection/

[7] http://www.scholl.co.uk/home/health-for-feet/fungal-nail/#FungalNail

[8] http://www.nhs.uk/Conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Introduction.aspx#causes

[9] http://www.nhs.uk/Conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Introduction.aspx#causes

[10] http://www.amope.com/all-about-feet/footcare-pedicure/fungal-nail-infections-what-you-need-to-know/