Hvordan oppdage tidlige tegn på neglesopp

 

En negleinfeksjon kan potensielt bli en vedvarende lidelse, men hvis du vet hvilke tidlige tegn du skal se etter er du bedre rustet til å unngå at dette skjer. Det er lurt å kjenne til de mest vanlige symptomene - selv om ikke forekomst av disse nødvendigvis betyr at du har en soppinfeksjon. Du vil uansett både ha nytte av å kjenne til årsakene til soppinfeksjon i tillegg til kunnskap om hvordan får fjernet en eventuell infeksjon ved hjelp av Scholls behandling. Behandling i rett tid og i et tidlig stadium kan være avgjørende for om infeksjonen lindres raskt, eller om du må plages med den i årevis.
Neglesopp: De tidlige tegnene

En neglesoppinfeksjon er vanligvis smertefri i begynnelsen. Men det finnes imidlertid en rekke synlige tegn på neglesopp man skal se etter. Dette kan innebære:

 • Fortykning og misfarging av neglen. Neglen kan bli gul, hvit eller svart.
 • Gule striper i det som kalles neglesengen (huden under neglen) og på undersiden av neglen (dette får du sett når du klipper neglene).
 • En merkbar økning av hud og negl som klumper seg sammen under neglen.
 • Neglen blir mer skjør og brekker lettere.
 • Fortykningen kan over tid føre til at deler av neglen løsner fra huden.
 • Hvis infeksjonen ikke behandles kan komplikasjoner som smerte og ubehag oppstå, og behandlingen vil måtte foregå over lengre tid.

 

Men hvorfor oppstår det?

Et kutt, eller en sprekk, i huden kan gjøre det enkelt for sopp å komme inn til neglen og «bosette seg». En infeksjon i tåneglen er ofte forårsaket av en fotsoppinfeksjon. Fotsopp rammer vanligvis huden mellom tærne, og huden blir rød, flassete og kløete. Soppen vokser og trives godt i varme og fuktige omgivelser. Derfor kan en infeksjon komme av at man har hatt på seg joggesko over lengre tid, eller at man ofte har varme, svette og klamme føtter. Svømmebasseng, offentlige badstuer og andre varme og fuktige områder gir også gode forhold for soppen. Omtrent en tredjedel av de som har fotsopp utvikler også neglesopp. Det er særlig eldre og folk med sykdommer som diabetes som er spesielt utsatt for å få neglesopp.

 

Handle raskt!

Enkle selvhjelpsmetoder kan være til hjelp i enkelte tilfeller. Man kan for eksempel unngå å bruke fottøy som gjør at føttene blir overopphetet. I tillegg bør man klippe tåneglene regelmessig slik at de holder seg korte. God fothygiene kan også forhindre neglesopp. Dette er gode metoder for å unngå neglesopp, men når tidlige tegn på infeksjonen først har oppstått er det også en rekke ting man kan gjøre. Da er det viktig å komme raskt i gang med behandling. Hvis neglesoppen vedvarer etter behandling, ta kontakt med fastlegen din. Han eller hun vil kunne hjelpe deg med å finne riktig og behandling.

 

Hva man skal gjøre

 • Scholls løsninger for neglesopp kan hjelpe deg med å lindre symptomene, samt å identifisere hovedårsaken til neglesoppen. Du kan finne mer informasjon om neglesopp og behandling her.
 • Hvis du har neglesopp, så er Scholls neglesoppbehandling en god løsning. Se utvalget her.
 • Etter behandling bør føttene holdes tørre. Dette kan du gjøre ved å bytte ut skotøyet, og velge sokker og sko som gjør at huden får puste.
 • Å opprettholde gode rutiner for fotpleie og hygiene er veldig viktig – så dusj ofte, og klipp neglene ofte. Ivaretagelse av din generelle helse er også lurt for å holde infeksjoner unna.
 • Ikke del neglefil og neglesaks med andre.
 • Til slutt: det kan være lurt å bytte ut skotøyet. Legg bort gamle sko, og bruk heller noen nye som er mer snille med føttene dine.
Hvis du har neglesopp og symptomene forverrer seg på tross av behandling er det anbefalt å oppsøke en medisinsk profesjonell. Hvis tærne dine blir smertefulle og/eller røde, kontakt en lege så fort som mulig.