Liktorn: ulike typer og årsaker

 

La oss ta en titt på hovedårsakene til at du får liktorn på føttene dine. I tillegg vil du få noen tips til hvordan du kan fjerne liktorn. For mest mulig effektiv behandling av liktorn, er det viktig å finne ut hva slags liktorn du har. Det skilles mellom fem hovedtyper - alle forårsaket av press eller friksjon på benete områder. Liktornene kan være ekstra smertefulle hvis kjernen i selve liktornen presser på en nerve.

 

De ulike typene

Harde liktorner: Denne typen liktorn er den mest vanlige, og kommer til syne som små, konsentrerte områder med hard hud opp til størrelsen av en liten ert. Harde liktorner er vanligvis omringet av et område med fortykket og hard hud. Denne typen liktorn kan ofte være forårsaket av at man går med sko som ikke passer.

Myke liktorner: Denne typen utvikler seg på liknende måte som harde liktorner. Myke liktorner er hvitaktige i fargen, og har en gummiaktig struktur. De oppstår mellom tærne, hvor huden er fuktig – enten på grunn svette, eller at man ikke har tørket føttene ordentlig. Myke liktorner har en hard kjerne, og kan være veldig smertefulle. De ser ofte ut som «kyssende liktorner» - det vil si at si at man har liktorner på tærne som er ved siden av hverandre. Tærne og liktornene vil da gnis, eller «kysses», mot hverandre når man går, og dette kan være veldig smertefullt. Hovedårsaken til at denne typen liktorn oppstår er at man bruker en type sko som gjør at tærne dyttes mot hverandre.

Frøliktorner: Dette er små, smertefrie liktorner som pleier å oppstå enten enkeltvis eller i klynger på undersiden av foten, og noen ganger kan de se ut som små groper i huden. Denne typen liktorn skyldes mangel på fuktighet.

Vaskulære liktorner: Vaskulære liktorner er de liktornene som har blitt så store over tid at de går inn mot kapillære blodårer i bindevevet i hudlaget under overhuden. Denne typen liktorn kan være veldig smertefull, og kan blø hvis man får kutt i dem.

Fibrøse liktorner: Dette er den mest alvorlige typen av liktorn. De andre typene liktorn kan utvikle seg til å bli fibrøse hvis de ikke behandles. En fibrøs liktorn går inn i de kollagene fibrene i bindevevet i hudlaget under overhuden, og er dermed sterkt koblet til vevet. Denne typen liktorn kan være veldig smertefull.

 

Hvordan forebygger jeg det?

Å gå på en liktorn kan føles som å gå på en skarp stein, og er veldig smertefullt. Det beste og mest effektive man kan gjøre for å unngå liktorner, er å ha god fothygiene, samt å bruke gode sko som passer.

 

Hvordan behandler jeg det?

  • Avlast trykket mellom tærne ved hjelp av en skumpute.
  • Liktornplaster kan være nyttig for noen, men må brukes forsiktig fordi de inneholder syrer som kan ødelegge frisk hud.
  • Hvis du ikke lykkes med å behandle liktornen på egenhånd, kan du dra til en fotterapeut som kan fjerne den for deg ved hjelp av en skalpell.

Husk at selv om liktornene forsvinner, kan de komme tilbake hvis du ikke gjør noe med årsakene til at de oppstår.