Liktorn: fakta og enkel fjerning

 

Liktorner er hudens egen beskyttelsesmekanisme mot friksjoner og gnissing, men uheldigvis kan disse liktornene også føre til plager for den som har det. Liktornene kan bli både stygge og smertefulle. De tykke, harde områdene med hud som en liktorn utgjør kan gjøre det smertefullt å gå. Liktornene oppstår som oftest på fotsålen eller på fotputen på undersiden av foten, øverst på tærne, på utsiden av lilletåen (hvor skotøy gnisser), og mellom lilletåen og nabotåen.¨ 

Men du trenger ikke å bekymre deg! Fjerning av liktorn er ofte veldig enkelt ettersom det finnes en rekke hjemmebehandlinger tilgjengelig.

Ulike typer liktorn

Det finnes tre ulike typer liktorn: hard liktorn, som er en liten flekk med tykk, hard hud med en slags propp med hud i midten; myk liktorn, som har en tynnere overflate, og som vanligvis utvikler seg mellom tærne, og som ser hvit og gummiaktig ut eller rød og sart; og en tredje type liktorn, som består av en smertefull klynge av små liktorner, og disse finner du som oftest på hælen, fotputen eller på undersiden av foten.

Hvorfor liktorner oppstår

Liktorner kan forårsakes av at man går med for trange sko, at man bruker høye hæler eller at man rett og slett går på en slik måte som legger mer trykk på ett område av foten. 

Liktorn forekommer oftere hos folk med mer benete føtter ettersom de ikke har så mye naturlig støtdemping, i tillegg til hos folk som ikke bruker sokker i skoene (noe som fører til mer friksjon på føttene), eller som et symptom på andre fotproblemer som skjev stortå eller hammertær. 

Heldigvis finnes det grep du kan ta for å beskytte føttene dine fra liktorn, som å tørke føttene grundig etter vask og å bruke kremer spesielt laget for føttene. Det kan være lurt å regelmessig bruke produkter som fjerner hard hud da dette vil beskytte føttene dine fra liktorn. I tillegg anbefales det å velge komfortable sko som passer foten godt og å begrense bruken av høye hæler.

Tips for fjerning av liktorn

Det finnes en rekke hjemmebehandlinger når det kommer til å fjerne liktorn, og de kan deles inn i to kategorier: medisinske produkter som fjerner den fortykkede, døde huden; og smertelindrende produkter som letter smerten ved å redusere presset på liktornen. 

Begge har sine fordeler og sine bruksområder alt ettersom hva slags type liktorn det er snakk om. 

Scholl 2i1 Express Liktornsbehandling er en hurtigvirkende måte å håndtere liktorn på ettersom den mekanisk fjerner de øverste lagene av liktornen, og mykner huden som er under. 

Det finnes et utvalg av plasterbaserte behandlinger for liktornfjerning, som både behandler og gir smertelindring ved å lette trykket. Liktornplaster er tilpasset for harde liktorner, og beskytter mot friksjon og gnissing. Skumputer helbreder ikke nødvendigvis problemet, men de forebygger trykk og friksjon forårsaket av skobruk. Plaster for liktornfjerning og medisinske liktornplastere bruker salisylsyre som mykner det øverste laget av død hud så det er lettere å fjerne liktornen. Samtidig gir plastrene demping og umiddelbar lettelse av trykk og beskytter den friske huden rundt liktornen.