Liktorn – behandling og metoder for å bli kvitt den

Det er flere forskjellige metoder du kan bruke for å bli kvitt liktorn. Hvor plagsomt det er kan avgjøre hvilken behandlingsmetode du velger. Uansett hvilken metode du velger, involverer det å eliminere årsaken til friksjonen eller presset på huden, og å fjerne den hardnede huden[1].

For å behandle liktorner har Scholl et effektivt og hurtigvirkende produkt: «2i1 Express liktornsbehandling». Behandlingen består av to trinn: forsiktig eksfoliering hver tredje dag for å fjerne den harde huden, og daglig påføring av behandlingsvæske som mykgjør og bryter ned den harde huden. Du bør både se og kjenne en forskjell allerede innen fem dager.

Hvis du har en hard liktorn

Om du har hard hud, er første steg å benytte fuktighetskrem for å forsøke å løse opp. Bruk eventuelt en pimpstein eller fotfil forsiktig for å file ned den harde huden. Scholl har både ulike typer av fuktighetskremer og fotfiler – spør på apoteket hvilken de anbefaler for ditt behov[2].

For harde liktorner kan du forsøke med liktornplaster, eventuelt innsatt med salisylsyre som løser opp hud[3].

Dersom liktornen er til stor plage og huden er veldig tykk, kan det hende du bør søke medisinsk hjelp. Om huden er betent kan det være nødvendig med antibiotika (sjelden). Kirurgisk behandling kan være nødvendig om andre metoder ikke har ønsket effekt. I så fall kan den harde huden fjernes med skalpell, og eventuell underliggende årsak – som utstikkende beinstruktur – kan meisles ned[4]. Det er viktig å ikke forsøke å skjære i den harde huden selv, for det kan gjøre vondt verre[5]

For mer informasjon om de ulike typene liktorn, årsakene og forebyggende råd, kan du lese denne artikkelen.

[1] http://www.nhs.uk/Conditions/CornsandCalluses/Pages/Treatment.aspx

[2] https://nhi.no/sykdommer/hud/skjellende-utslett-ekskl-eksem-og-psoriasis/hard-hud-og-liktorn/#heading-5  

[3] http://www.scholl.co.uk/home/foot-care/corns/protection/corn-shield-gel-plaster/

[4] https://nhi.no/sykdommer/hud/skjellende-utslett-ekskl-eksem-og-psoriasis/hard-hud-og-liktorn/

[5] http://www.nhs.uk/Conditions/CornsandCalluses/Pages/Treatment.aspx