Hvordan unngå liktorn

 

Liktorn er en plage som kan oppstå på grunn av langvarig og overdrevent trykk mot huden. Det er en rekke grunner til at det kan oppstå, som for eksempel at du bruker altfor trange sko, eller at du har veldig benete føtter. Den underliggende årsaken kan ofte kokes ned til mangel på støtdemping. 

En liktorn utvikler seg når huden blir komprimert i et avgrenset område over tid. Ved en liktorn kan huden og vevet til slutt bli hardt hele veien ned til benet, til forskjell fra fortykket hud som bare påvirker de øverste lagene i huden. Ettersom det hele tiden plasseres trykk på foten når man går, og dette overføres til de sensitive og nerverike områdene dypt nede i vevet kan liktorn være særlig smertefullt.


Så hvordan kan liktorn unngås?

Det første skrittet for å unngå liktorner - som med alle plager som har med føttene å gjøre - er å opprettholde en regelmessig fotpleierutine. Ved å ta godt vare på føttene dine kan du forhindre problemer som liktorn, fortykket hud, soppinfeksjoner og hard hud. Her er noen steg du kan ta på veien for å spesifikt unngå liktorn:

  • Sørg for at skotøyet passer. 

    Dette er den mest vanlige årsaken til liktorn. Både skotøy som er for trange for føttene dine, og skotøy som er i riktig størrelse, men som ikke har riktig støtdemping, kan gi liktorn. Selv om en sko er komfortabel på alle måter, kan liktorn oppstå hvis skoen legger alt trykket på et avgrenset område av foten din.


  • Forsikre deg om at føttene dine er fullstendig tørre før du tar på deg sko. 

    Å ha våt - eller til og med bare litt fuktig - hud øker friksjon. Selv lett gnissing av huden kan øke friksjonen betraktelig, og dermed blir også trykket som foten utsettes for forsterket. Ved å forsikre deg om at huden er fullstendig tørr før du tar på deg skoene, kan du begrense friksjonsmengde, og dermed også minke trykket på foten.


  • Ikke slå deg til ro med fotsmerter. 

    Hvis du lider av fotsmerter som ikke blir bedre over tid – ja, kanskje de til og med forverres – så må du gjøre noe med det. Selv om det akkurat nå ikke virker så farlig, kan det senere utvikle seg til noe mer alvorlig som liktorn. Hvorfor ikke likeså godt sjekke symptomene listet nedenfor hvis du er usikker?


Hvorfor kommer de hele tiden tilbake?

Mange tror at liktornbehandlinger er bare delvis vellykkete fordi liktorn som regel kommer tilbake – noen ganger allerede etter bare noen få måneder. Det er vanligvis en misforståelse at behandlingen ikke virker. Dette fordi problemet ofte heller ligger i at den som plages fortsetter med å bruke den typen skotøy som har forårsaket problemet i utgangspunktet. Det kan også være at de har andre fotproblemer som for eksempel skjev stortå – noe som kan gjøre føttene mer sårbare for gnissing og trykk, og dermed også for liktorn.

Hvordan kjenne igjen og behandle liktorn

Liktorn forveksles ofte med fortykket hud, men disse er ofte mye større. En liktorn er en liten runding av hard, flat og gul hud, og kan være veldig smertefullt. De oppstår vanligvis på fotsålen, eller på oversiden og på sidene av tærne. 

Scholl gir deg alt i ett produkt for behandling av liktorn: 2i1 Express liktornsbehandling. Alt du trenger å gjøre er å påføre den mykgjørende væsken daglig, og den harde huden på liktornen vil etter hvert brytes ned. I tillegg til påføring av væsken må du bruke skraperen for å skrubbe vekk de øverste lagene av liktornen, og dette må gjøres hver tredje dag. På denne måten får man redusert tykkelsen på det rammede hudområdet, og både trykk og smerte vil lette. Du skal kunne se tydelige resultater allerede innen fem dager.