Hvordan fjerne liktorner

 

Liktorner er navnet på de små, harde sirklene som kan dannes på føttene som følge av overdrevent trykk på huden. De oppstår ofte på grunn av sko med dårlig passform eller som er for trange. De kan også forekomme på særlig tynne føtter, da det er mindre polstring til å forhindre huden i å trykke inn på knokkelen og får en liktorn til å oppstå. De forekommer oftest på oversiden og undersiden av føttene, men de kan også oppstå som en bivirkning av lidelser som knyster. Begge lidelser er en fortykkelse av huden som et resultat av trykk, friksjon og gnisninger.

Hvordan gjenkjenne liktorner

Liktorner kan ofte tas for å være fortykket hud (kallus), men det er ikke helt det samme. Fortykket hud oppstår over et mye større område enn det liktorner gjør, og er heller ikke så definert og avgrenset innenfor et lite område som det liktorn er. En liktorn ser ut som en liten, gulaktig sirkel av hard hud, og i motsetning til fortykket hud– som på grunn av sin tykkelse, mister følelse – kan liktorner være veldig smertefulle. Vanligvis utvikler liktorner seg på fotsålen, eller øverst og på siden av tærne, men de kan i prinsippet oppstå hvor som helst.

Hva er egentlig en liktorn?

Der hvor huden er komprimert i et avgrenset og konsentrert område, hardner huden. I motsetning til fortykket hud, hvor det kun er overflaten på huden som hardner, vil vevet hardne hele veien ned til benet ved en liktorn. Derfor vil man kjenne smerte hver gang det legges trykk på området du har liktorn, fordi nervesignaler overføres til de nerverike områdene nærme benene i føttene. Det finnes to typer liktorner: harde liktorner og myke liktorner. Harde liktorner forekommer vanligvis øverst på mindre tær, hvor dårlig tilpassede sko kan gnisse. Denne typen liktorn er som regel harde. Myke liktorner danner seg mellom tærne, og er myke fordi svetten mellom tærne holder dem fuktige. Myke liktorner kan noen ganger bli infisert.

Kan de unngås?

Liktorner kan forhindres ved at man bruker sko som passer. I tillegg hjelper det å bli flinkere til å ta vare på føttene sine. Hvis skoene du bruker gnisser eller gir overdrevent trykk på et spesielt område av føttene, kan det være lurt å slutte å bruke dem ettersom det er stor sjanse for at liktorner vil oppstå.

Hva du skal gjøre hvis du har en liktorn

Det første du skal gjøre hvis du oppdager at du har en liktorn er å fjerne årsaken til problemet. En liktorn vil ikke forbedres med mindre kilden til trykket fjernes permanent. Derfor er det viktig at du identifiserer hva som har forårsaket liktornen. For å lindre smerter og ubehag, er det anbefalt at du kjøper liktornplaster. Et slikt plaster fjerner presset fra området der du har liktorn, letter smerten og hindrer forverring. Men disse plastrene vil ikke kunne kurere liktorn. Da bør du heller bruke Scholl 2i1 Ekspress liktornbehandling. Du påfører behandlingsvæsken daglig for å bryte ned den harde huden som har formet liktornen. Hver tredje dag bruker du filen for å skrubbe de øverste lagene av liktornen. Dette vil redusere fortykkelse, samt fjerne trykk og smerte. Du vil få synlige resultater innen fem dager. Du kan utforske hele utvalget av Scholl-produkter som er laget spesielt for liktorner her.