Ulike typer fotsopp

 

Det finnes to typer fotsopp som man bør se opp for. Begge typene er forårsaket av den samme soppen. I denne guiden kan du lese mer om de to typene, og hvordan du skal hindre dem i å oppstå. 

Selv om fotsopp (tinea pedis) er en av de mest vanlige fotinfeksjonene, er det bare rundt 15 % av verdens befolkning som får det. Menn er generelt mer mottagelige, og sjansene for å få fotsopp øker med alderen. 

De gode nyhetene er at i de fleste tilfeller kan fotsopp kureres hvis man behandler det ordentlig og umiddelbart etter at man først har oppdaget de tidlige symptomene. Hvis du opplever fotsoppen som veldig smertefull, kan det være lurt å bestille en time hos fastlegen din.


Fotsopp

1. Hva er det? 

Fotsopp trives ekstra godt i de fuktige, varme og svette joggeskoene dine. Men generelt kan sopp gro i alle typer skotøy hvor ikke føttene får puste. 

2. Hva er symptomene? 

Det er hovedsakelig kløende, flassete og fuktighet hud - som særlig oppstår mellom tærne. Heldigvis er det bare de ytre lagene av huden som blir berørt. 

3. Hvordan får jeg det? 

Fotsopp er smittsomt, og du kan få det ved å komme i kontakt med hudceller som bærer på soppen. Disse cellene kan være smittebærende i opptil to år. 

De mest vanlige stedene å få infeksjonen er i våte og fuktige områder som svømmehaller og fellesgarderober (så bruk flip flops eller dusjsko for å minimere risikoen), toalettrom og dusjer. Har man diabetes er man ekstra utsatt for å få fotsopp. 

4. Hvordan forebygger jeg det? 

Vask føttene dine daglig i varmt vann og såpe for å holde dem rene, og tørk dem ordentlig - særlig mellom tærne. Unngå å dele håndklær med andre folk. Det er best å være på den sikre siden! Fotpulver kan hjelpe med å minimere fuktighet på føttene og i skoene. Hold føtter, sokker og sko rene. Bruk åpne sko eller sko som puster så ofte som mulig. En gjennomsnittlig fot produserer faktisk et helt eggeglass med svette på en vanlig sommerdag! 

Velg naturlige materialer for sokker og sko. Bytt sokker hver eneste dag, og gjerne også skoene så de får tørket skikkelig. Hvis enkelte sko ser ut til å forsterke symptomene, må du nok kvitte deg med dem … Ja, selv om det er ditt favorittpar. 

5. Hvordan behandler jeg det? 

Behandlinger for sopp er å få kjøpt på apoteket. Følg instruksjonene, og fortsett behandlingen selv etter at symptomene er borte for å sørge for at all soppen har blitt ødelagt, og for å unngå tilbakefall.

Neglesopp

Neglesopp berører keratinet som neglene er bygd opp av og kan ha påvirkning på hele neglen - inkludert negleplaten, neglesengen, og negleroten, eller bare deler av neglen. Mellom 2 og 18 % av verdens befolkning får neglesopp. 

Irriterende nok kan neglesopp bygge seg opp veldig sakte, sånn at du ikke legger merke til symptomene før neglesoppen virkelig har tatt bolig. Men neglesopp er heldigvis som oftest smertefritt, og du kan behandle det enkelt og greit hjemme. 

1. Hva er det? 

De fleste tilfellene av neglesopp er forårsaket av dermatofyttsopp, som også er årsaken til fotsopp. Av og til kan andre typer sopp, som candida, forårsake infeksjon i neglen. Hvis du har fotsopp er det en sjanse for at dette kan føre til neglesopp, og det er veldig viktig å handle umiddelbart etter at man ser de tidlige tegnene på en infeksjon for å forhindre det fra å spre seg. 

2. Hva er symptomene? 

Misfargede, fortykkede og ødelagte negler. Dette kan også være tidlige tegn på en soppinfeksjon. Hvis det får utvikle seg, kan neglen bli skjør og deler kan brekke av eller løsne fra tåen eller fingeren. Huden rundt neglen kan bli inflammert og smertefull. 

3. Hvordan forebygger jeg det? 

Unngå å bruke sko som gjør føttene dine varme, hold neglene dine korte og følg de nevnte forslagene til hygiene. 

4. Hvordan behandler jeg det? 

Behandlinger for neglesopp gjør at det skapes et miljø hvor soppen ikke trives, og man forebygger spredning av infeksjon. 

Scholl neglesoppbehandling er effektivt og enkelt å bruke: I behandlingsfase 1 må du file bort den ru neglen én gang i uken, og påføre væskeløsningen én gang om dagen i én måned. I behandlingsfase 2 skal du bruke væsken bare én gang i uken, og dette skal du fortsette med i ni måneder slik at du får kvittet deg med misfargingen. Snart er neglene dine vakre igjen. For å behandle infeksjonen effektivt er det svært viktig at du fullfører hele behandlingen. For mer informasjon om hvordan du skal bruke dette produktet, les på merkelappen og den medfølgende bruksanvisningen.