Fakta om fotsopp

 

Her kan du lære mer om potensielle årsaker til fotsopp, samt hva du kan gjøre for å forebygge og effektivt behandle problemet.

 

Er det virkelig fotsopp?

Tilstanden er forårsaket av en soppinfeksjon i huden, og kan spre seg til hodebunnen, hendene og til og med lysken og skrittet. Du bør derfor ikke bruke det samme håndkle til å tørke kroppen som til føttene. Du bør også unngå å gå rundt barbent i områder hvor smittefaren er stor – for eksempel fellesområder som offentlige bad og fellesgarderober. Fotsopp kan også smittes direkte via hudkontakt.

Når du først har fått fotsopp, vil det varme, mørke og fuktige miljøet i skoene dine gi ideelle vekstvilkår for soppen. Fotsoppen trives også i tørre, flassete områder. Når du bruker sandaler på sommeren, kan solen tørke ut huden så den mister sine beskyttende oljer. Denne tørrheten kombinert med sandaler som stadig gnisses mot huden, og ingen beskyttelse fra sokker, gjør situasjonen enda verre.

 

Hva kan jeg gjøre med det?

Hvis fotsoppen ikke behandles, kan soppen spre seg til tåneglene og forårsake infeksjon der. Denne typen infeksjon er vanligvis mer vanskelig å bli kvitt. Du kan også få store sprekker på undersiden av foten hvis du ikke gjør noe med fotsoppen.

Påfør et tynt lag med antisoppkrem på det berørte området én eller to ganger om dagen. Gni kremen forsiktig inn. Kremen vil hjelpe med å lindre symptomene på fotsopp. Hvis du ikke merker bedring etter fjorten dager, bør du oppsøke fastlege eller fotterapeut.

 

Hvordan forebygger jeg det?

  • Sørg for at føttene dine er fullstendig tørre etter at du har vasket dem, og før du tar på deg sko og sokker
  • Skift sko regelmessig, helst daglig
  • Skift sokker daglig
  • Forsikre deg om at skoene dine er store nok til at luft får sirkulert mellom tærne
  • Bruk sandaler eller svømmesokker i fellesområder (som offentlige svømmebasseng)
  • Aldri bruk andres fottøy
  • Hold deg til disse reglene hver dag