Det du lurer på om hælsmerter, og hvordan du kan bli kvitt de
Hælsmerter kan være et stort problem og kan føre til at du blir distrahert i dine daglige rutiner, spesielt hvis du har en travel og aktiv hverdag. Heldigvis finnes det metoder du kan bruke for å behandle hælsmertene med, slik at du kommer deg på beina igjen.
Hva er hælsmerter?
Hælsmerter er mer vanlig enn du kanskje tror – én av ti opplever langvarige hælsmerter minst en gang i livet. Når det er sagt, så er det mer utbredt blant middelaldrende, mennesker med en meget aktiv livsstil, og de som tilbringer mye tid på føttene. Hælsmerter skyldes oftest skader på plantar fascia, senebåndet som går fra hælknoklen til de andre knoklene i foten. Dersom plantar fascia blir feil- eller overbelastet kan det føre til svekkelse, hevelse eller inflammasjon som igjen forårsaker smerter i hælen når du går eller står.

Kjenn symptomene: ikke ignorér de tidlige tegnene
Uansett om du står mye på jobb eller sjonglerer et aktivt liv, krever ofte kalenderne våre at vi småløper fra ting til ting (og en skikkelig spurt av og til!) for å rekke igjennom dagen. Er du aktiv og ignorerer smerter i hælen kan det føre til langvarig skade, som igjen kan kreve kostbar medisinsk behandling eller behov for fysioterapi på lang sikt. Heldigvis er det noen grep du kan ta for å forebygge smerter i hælen, slik at du kan fortsette i fullt tempo. Først og fremst må du vite hva du skal være oppmerksom på:
- Smerte*
Hælsmerter kommer som regel som isolert smerte enten direkte under hælen eller like bak. Smerten er ikke nødvendigvis tilstede gjennom hele dagen. Noen ganger kan den bli utløst av bestemte bevegelser, som å gå i trapper eller stå på tærne. Hælsmerter kan ofte dukke opp i det du tar dine første skritt om morgenen etter en god natts søvn. Smerten kan avta i løpet av dagen, men bryte ut igjen etter at du har stått på beina en stund eller mosjonert.
- Unaturlig gange
Hælsmerte forekommer oftere i en hæl enn i begge. Hvis du justerer ganglaget din kan det være fordi du (ubevisst) legger mer vekt på en bestemt fot. Selv om det kan lindre smertene, er det viktig å finne ut årsaken til at du gjør dette. Føttene dine henger tett sammen med beina og ryggen, så å utvikle et unaturlig ganglag kan gi følgeskader i andre deler av kroppen.
- Slitne føtter
Selv om slitne føtter ikke er et direkte symptom på hælsmerter, kan det være et tegn på at føttene dine blir utsatt for overbelastning, noe som igjen kan føre til hælsmerter over tid. Så selv om du bare føler deg stiv i føttene etter en lang dag på beina, kan det være lurt å overveie noen av de forebyggende trinnene nedenfor, slik at du kan føle deg lett på foten i mange år til.
Grep du kan ta for å behandle og forebygge hælsmerter:
Hælsmerte er generelt sett på som lett å behandle, spesielt om det oppdages tidlig – da blir de fleste kvitt plagene fullstendig. Selv om det ikke er en lidelse som vil forsvinne over natten, kan du ved hjelp av noen enkle øvelser og litt tålmodighet raskt være tilbake på beina i full fart.
Behandling
- Hvile
Akkurat som for enhver annen kroppsdel, er det viktig med hvile for å få tid til å leges. Forsøk å stå minst mulig på føttene gjennom dagen, gi deg selv litt mer tid til å sitte med beina opp om kvelden – det er en god unnskyldning for å se en hel sesong av yndlingsserien din! Noen spesialister anbefaler også å legge is på foten for å lindre smertene.
- Strekk og tøy ut
De hverdagslige rutinene dine kjennes kanskje ikke ut som en treningsøkt, men det er allikevel viktig å strekke og tøye ut før du tar fatt på dagens aktiviteter. Tøyningsøvelser for leggene og området under føttene burde hjelpe deg å varme opp foten, forbedre fleksibiliteten og føre til raskere restitusjon etter aktivitet. Se artikkelen vår om fotgymnastikk for tips til øvelser for å strekke ut og gjenoppbygge fleksibiliteten i føttene.
Forebygging
Du er kanskje lett på foten nå, men smerter i hælen kan dukke opp som lyn fra klar himmel, så det kan være lurt å være litt forberedt på hvordan du kan unngå mulige problemer i fremtiden:
- God støtte
Bruk fottøy som gir støtte til fotbuen din. Det forebygger belastning og fungerer som en støtdemper når føttene dine treffer underlaget. Å bytte fottøy jevnlig er smart, og det er best å unngå sko som er helt flate og uten hælstøtte. For flere råd om hvordan du velger riktige sko kan du lese artikkelen vår Den beste måten å velge sko på.
- Prøv innleggssåler for ekstra støtte
Når du ikke sitter med beina i sofaen er det viktig at føttene får den støtten de trenger gjennom dagen. Scholl GelActiv Everyday innleggssåler gir føttene dine støtte slik at du har det behagelig hele dagen. Har du en jobb som holder deg på beina store deler av dagen, kan du prøve Scholl GelActiv Work innleggssåler som er utformet for å gi ekstra demping og støtte.
- Vær lett på føttene
Har du tenkt over hvor langt føttene dine bærer deg på et år? For hver mil vi går utsettes fotbuen for belastning på mellom 200.000–300.000 pund. Minimerer vi denne belastningen kan det være med på å forebygge risikoen for hælsmerter. Å minimere belastningen gjøres blant annet ved å opprettholde en sunn vekt ved å være aktiv, og ved å velge et sunt, balansert kosthold. Å redusere eventuell vekt du bærer på i det daglige kan også hjelpe. Om du for eksempel studerer, kan du oppbevare de tunge bøkene du ikke trenger i et skap i stedet for å bære de med deg frem og tilbake hver dag.
- Smart trening
Når vi løper, blir belastningen føttene våre utsettes for fra kroppsvekten vår multiplisert med opp til syv ganger! Så akkurat som med hverdagssko, er det viktig å velge en løpesko som gir nok støtte og demping. Avhengig av hvordan du foretrekker å holde deg i form, er det utviklet forskjellige typer sko til ulike typer aktiviteter. Det kan derfor være lurt å snakke med en spesialist før du velger dine neste treningssko. Innleggssåler som Scholl GelActiv Sport er en utmerket måte å la føttene få ekstra støtte og demping i treningsskoene dine. Det kan hjelpe deg til å trene lenger, og unngå smerter i hælen. Det er også viktig å tenke over hva slags underlag du trenger på, for eksempel når du løper eller spiller fotball. Hard betong kan være tøffere for føttene enn grus, gress eller gulv i innendørshaller.
Begrens smertene dine i hælen
Selv om smerter i hælen kan være plagsomt, kan de fleste mennesker bli kvitt plagene med litt tålmodighet og et par livsstilsendringer, uten behov for medisinsk behandling. Snakk med legen din hvis symptomene blir alvorlige eller hemmende, men ikke glem å forebygge selv og vær oppmerksom på tidlige tegn – selv om du ikke opplever smerter der og da. Uansett om du har planer om å løpe maraton i den nærmeste fremtid eller bare skal komme deg fra A til B i hverdagen, vil det å ta godt vare på føttene dine lønne seg i mange år fremover.
* Det er viktig å snakke med legen din dersom hælsmertene dine blir alvorlige eller virker hemmende på deg i dagliglivet ditt.